verboden vruchten

Verboden vruchten

Volgen |

Volwassen mensen behoeden kinderen graag voor plekken waar ze zelf massaal naartoe gaan. Het ommuurde mysterie dat ik vandaag met jullie wil bespreken is een gebouw vol verboden vruchten op hongerige machines die je onder hypnose brengen om je maandsalaris te confisqueren. Voordat je 18 jaar op deze planeet hebt rondgelopen ben je hier minder dan niet welkom. Als je dat gehaald hebt, heb je voldoende wijsheid opgesnoven en ben je klaar voor de ontrafeling. De deuren zwaaien voor je open en je wordt verblind door de vrolijkheid waarmee de lichtjes je van alle kanten tegemoet knipperen. De uitsmijters lachen je vriendelijk toe en vrouwen van middelbare leeftijd met geblondeerd haar hangen jassen op aan een rails met ronddraaiende haken.

Het mooie avondje uit kan beginnen. Je baant je een weg door het fruitbos van machines om terecht te komen bij een groene weide van met vilt bekleedde tafels. Over elke tafel glijden dezelfde kaarten. Wereldberoemde kaarten met een mysterieuze oorsprong. In China speelden ze in de 7e eeuw al met een soort papieren dominokaarten. De spellen uit die tijd zijn verloren gegaan en het is niet bekend of, hoe en wanneer het spel is overgewaaid naar Europa. Zoals het nu gebruikt wordt is het voor het eerst in Frankrijk vastgesteld in 1480 en het zit vandaag de dag nog steeds vol Middeleeuwse symboliek. Al denk ik dat er in het casino vrijwel nooit iemand is die hierover nadenkt.

In een hoekje achterin wordt fanatiek gepokerd. Het valt op dat het vooral mannen zijn die hier de competitie met elkaar aangaan. Zwetend en zuchtend zitten ze uren aan een tafel met fiches te schuiven in de hoop de anderen te kunnen aftroeven. En als ze niet winnen dan dwingen ze respect af door gewoon ongelofelijk veel te verliezen. Er gaan duizenden euro’s in de vorm van plastic fiches over tafel alsof het pinda’s zijn. En terwijl je daar zit, urenlang aan dezelfde tafel, valt het op hoe weinig er gejuicht wordt. Er wordt zenuwachtig gelachen door boeren met kiespijn die wachten tot ze eindelijk een keer die aas hitten. Maar juichen is er zelden bij.

Verderop staat een DJ die de stilte verbloemt met hippe plaatjes voor de schuimbekkende goudzoekers. Je vrienden veranderen in geldwolven en zodra je voelt dat ook het haar op jouw handen begint te groeien weet je dat het tijd is om naar huis te gaan. De laatste paar muntjes branden in je zak en je neemt toch nog even plaats achter een Black Jack tafel waar een lieve oude Chinees je slurpend van zijn thee elke ronde weer van zijn goed doordachte adviezen voorziet. Een man die zijn tijd verdrijft met fiches schuiven. Rijk worden heeft voor hem geen zin meer want hij mag blij zijn als hij morgen wakker wordt. De magie van het eeuwenoude  kaartspel heeft hem betoverd.

De mens gedraagt zich lief en mallotig en ik sta Op de Uitkijk. Tot snel. Tot woensdag!

Meld je aan en ontvang de volgende column in je inbox.
Ja leuk   Misschien later

Of deel de column via onderstaande buttons.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven